06 February 2016

Reaching Out to You

It's not easy to take this mask off...
It's not easy to strip naked to the mind...
It's not easy to believe again...
But I'm doing it. Yeah, I'm doing it.

My story isn't a good one...
It's boring and none too flattering...
But I'm trying to get there, to the other side...
I'm reaching out to you. Yeah, I'm reaching out to you.

Soon, it would all be over...
It'll be over with a start...
A start of something new...
A new feeling I love to have with you.

So now I'm reaching out to you...
Yeah, I'm reaching out to you.

10 August 2015

23 June 2015

LAST CHAPTER.


Here I am
I stand, looking ahead, the skies look so bright
I can’t see a thing through that light
But I know it’s not for me

There you are
Looking at me, that look in your eyes
It must have been painful for you
I’m sorry for this feeling

I love you, I always do
I asked you “Do you love me too?”

That silence weighs a thousand tons
When I apprehend my weight to you
I love you but you won’t stay with me
Together with me until the very… Last Chapter.

Here we are
You look at me like we were never ever known each other
Ignorance kills me enough
Please don’t look at me that way

You don’t love me, I know what you mean
I asked you “What is wrong with me?”

That silence weighs a thousand tons
When I apprehend my weight to you
I love you but you won’t stay with me
Together with me until the very… Last Chapter.

So now we’re moving to our separate directions
Is there any regret left from your heart?
Because I don’t regretted myself
I will love you even if our book ends midway to the end.


19 March 2015

Episod satu - Apa salahnya kau jujur?

Jangan dikesal yang telah berlaku
Begitulah cara ku memujuk diriku
Namun kenyataan sakitnya terasa
Bila kau dusta perlakuan dan kata

Kenapa harus aku jatuh
Mengharap kasih darimu
Mengapa hati ini meminta
Disakiti sedangku tahu kau bagaimana

Kenapa mesti engkau bohongi
Meminta ku lepaskan dengan alasan yang lain
Katakan sahaja kau tak cinta
Itu lebih mudah untukku terima

Dan sudahnya bertahun cerita ini
Ku kubur namun nisannya masih utuh lagi
Memberi ingatan pada diri ini
Supaya lebihkan mencintai diriku sendiri
Sebelum menyerahkan hati untuk disakiti...


07 April 2014

REVIEW SETIAP DETIK NAFASKU ~ DHIYA ZAFIRA


Assalamualaikum w.b.t,

Masya-Allah, ini blog ke apa ni? Macam sarang tikus je aku tengok, kan...

Kesiannya... lamanya tak tulis apa-apa kat sini... okay, zaman jadi blogger dah suram, camnilah jadinya...

Aku buat apa kat sini, oh ya...

Apabila saya mendengar yang novel terbaharu Dhiya Zafira (DZ) bakal terbit tidak lama lagi sekitar January-February lepas, secara jujurnya saya memang tidak dapat menahan perasaan teruja. Well, we know why!

Sesetengah daripada anda mungkin sudah tahu, I am a biggest fan of DZ... walaupun rasanya ada je lagi the biggest fan yang lain. TAHNIAH Kak Dhiya for your 7th novel yang delayed lama tak ingat tu, kan... hahaha! Selepas Ku Damba Bahagia (KDB), rasanya setahun sekali... tiba-tiba 2013 lapsed. Aduhai...tercalar dah record... sedih,sedih...

Tapi tak mengapa. Biar lambat daripada takde. Bak lirik lagu Summertime Sadness nyanyian Lana Del Ray, ‘LATER BETTER THAN NEVER’ jadi, lambat pun tak mengapa asalkan keluar juga.

Selepas Tertulis Buat Kita (TBK), saya ingat lagi yang DZ sebenarnya sudah berkira-kira untuk menulis Kief’s Story yang mana judulnya masih belum ada. Namun entah bagaimana pula, Dzar Thalha muncul. Out from thin air tiba-tiba lelaki hebat ini menjelma. (Dzar being hebat? Hmm, I’ve arguments about this! Later.)

Selepas dirisik-risik, Kief’s Story itu agak berat dan merupakan cabaran kepada DZ. Dan kebetulan idea tentang seorang lelaki, perempuan, Pulau Perhentian muncul. Rasanya idea asal pun lain juga, kan... tapi end result jadi seperti yang diterbitkan. Lagipula, cerita tentang hubungan anak dan bapa bukan kecenderungan DZ. Mungkin jugalah sebab itu, projek Kief jadi tertangguh walaupun sebenarnya, saya sangat anticipate kisah tersebut mengenangkan Kief itu abang kepada hero yang masih ilusif sehingga kini. Hero yang layak tetapi belum cukup bersinar, Eddie, the third commando!

So, now that SDN sudah diterbitkan dan dibaca. Saya kembali menunggu Kief dan Emma (jika nama tiada penukaran) sebab selepas itu, Eddie akan muncul dan most probably Jimmy & Auni, Rif & Afi, Helmi dan isteri serta si single Luqman. Tak sabarnya saya! Korang pun sama, kan! Hahaha... Kesian Dzar & Ara sebab saya tak lama excited dengan mereka. Hmmm...

So, tak payah buang masa... Cut this short, let’s go to the review already...



SETIAP DETIK NAFASKU (SDN) ialah buku ke-7 daripada penulis kesayangan saya (some of you might already know, some of you might, “ko retis orang nak ambik tahu? Ko ingat ko Neelopaaaa?!!!”).

So bila kesayangan kita kena apa? Kena cakap semua benda elok jelah ya?

Oklah kalau gitu... akak cun. FULLSTOP. Hahaha... let’s go back to the review...

Sebelum menulis, I’ve contacted the author just to borak2, marketing MLM sikit, gedik2 sikit and told her that I’ve almost finished reading the book. She told me not to forget to review sebab kalau nak diikutkan saya adalah pe-review yang rajin taip karangan sekolah (panjang dan mengarut!), terhibur kot... ikhlas ke tidak, wallahu’alam... beliau dan Allah saja tahu. Saya? Ada aku kesah!

So, she said this. Just because we known each other, jangan sugar coat her. If we sugar coat, penulis takkan tahu mana salah dia. Just because kita peminat tegar beliau, hasil tulisannya yang biasa-biasa sahaja kita tak boleh julang macam boleh menang OSCAR! Dan for me, kalau tak suka tak payah review sebab if we review something, we are actually recommending sesuatu itu kepada orang. Macam satu tempat makan/ restoran yang saya datang makan once in a while ni, dia tulis besar-besar kat banner, kalau sedap bagitahu kawan-kawan, kalau tak sedap bagitahu kami/ tukang masak. And that, for me is the purpose of reviewing a book too. Kalau bagus, spread the word. Kalau tak bagus bagitahu kepada penulis dia tanpa mengaibkan. Kalau tak suka betul tutup buku tu, simpan or jual balik kat orang lain yang suka.

So, I am reviewing a book because I like the book. I don’t read that much from many authors but I do read a few. Sebab I tend to judge dulu daripada kulit buku, ketebalan, dan publishernya. Dan synopsis/blurb kat belakang itu. Mostly... sama je. Mostly... camtu aje ceritanya. Mostly... bercinta selepas kahwin (benda ni bagus tapi itulah... itu aje citernya!). So... akhirnya saya tutup banyak ruang mengenali penulis lain. I stick to beberapa sahaja. Macam Ramlee Awang Murshid. This guy’s a legend; I don’t review his because I don’t have to. Nama dia sudah cukup besar. Dan saya rasa saya cukup sebagai silent admirer of his works sahaja.
And as a sign of I support him is by liking someone who review his works and buying his works.

Tapi DZ, she’s a great writer. Yet she struggled. Untuk menempatkan namanya sebaris dengan penulis-penulis yang ada kerana individuality yang dia ada. Individuality is a good thing, you know. It sets someone’s apart from the rest. I believe in her. And I believe when she writes, she wrote her heart out! Tetapi sadly, she's still going at a slower pace compared to the rest of the other writers yang mengakuri fahaman, 'If you can't be them, join them.' But I'm glad she didn't because, how can you prove who you are by wearing the same mask macam orang lain. I like it that she chose to wear a different color eye shadow (ini hanyalah analogi, ya!).

Mungkin disebabkan itu, DZ membaca hasil review saya dan sedikit sebanyak terkesan dengan my sugar coating comments. Bila saya tengok balik review2 saya yang lepas2 tu, yeah... I admit that. Because I am. But why?

Like I said earlier, I’m that type of person yang hanya akan review sesebuah naskah yang saya suka. Hence, sugar coating tidak dapat dipisahkan. So far, I like and love all from DZ. But, this time around she asked not to sugar coat sangat. I respect that but I can’t help it. The book is good.

However, Good ≠ Great.

Ok, saya pasti anda familiar dengan likert scale, kan? Skala 1 hingga 7.

1=tak best giler, 2=sangat tak best, 3=tak best, 4=ok ok je, 5=best, 6=sangat best, 7=best giler.

Truthfully, sebagus-bagus novel Ramlee Awang Murshid pun, belum ada yang sampai ke tahap 7 mengikut selera saya. Semua siri Sunan beliau adalah di skala 6. Semua. Means, I liked it very damn much! But not to the point that, I would reread soon just after finishning it. I would read a certain parts of the novels but not all of it as a whole reading again. Skala 7, mungkin akan buat saya jadi tak keruan sebegitu. Rasanya.

And tell you what, from DZ, Rindu Belum Berhenti (RBB) dan Jauh Kau Pergi (JKP) is at number 6 as well. Hati Bergetar Rindu (HBR) and Tertulis Buat Kita (TBK) are at number 5. Rindu Untuk Dia (RUD) is at number 4. Saya takut menghancurluluhkan hati akak jika saya bagi skala KDB, but hey... no sugar coating, kan... and besides, my scaling cannot generalizes what other people may think. I give the number 2 for KDB.

Alhamdulillah saya kenal Kak Dhiya melalui RBB. Kalau tidak, I would have never reviewed any of yours. And I would miss a lot in life with you! Hahaha!!!

So, where is Setiap Detik Nafasku stands at? Kita post-mortem dulu sebelum bagi skala, ok!

Seperti yang saya sudah nyatakan GREATEST daripada DZ adalah RBB dan JKP. Tetapi tidak bermakna SDN tiada keistimewaannya.

I like it, still. But is it impacto?

Hmm, this can be debatable. All that I am writing here is all my personal and honest view. Let’s go through with the protagonist dulu.

Dzar Thalha
Dzar Thalha has that DZ-guys charisma. No doubt but it’s far at the back of Izz Karami, Jimmy@Najmi Hariri and Haiyan Rifqi. Dzar tidak gagal as a hero, he’s awesome but in this piece, dia tidak ada peluang untuk menunjukkan buktinya (ni salah siapa ni? Hahaha!) kerana tiada satu-satu scene yang betul-betul menunjukkan dia beraksi secara macho yang memberi impak.

We can argue dia budak silat dan dia berkelahi dengan ayah dan sepupu ayahnya itu. But, that’s not heroic. Although dia buat begitu kerana mak dan adiknya. Heroic sepatutnya adalah dia bertarung demi orang-orang yang dia cinta dan sayang. Bertumbuk dengan bapa sendiri itu lebih kepada amarah diri yang terpendam. Hilang kawalan is not heroic at the first place. Secara rasional, sepatutnya ada ruang-ruang di mana DZ boleh tonjolkan heroic quality seorang Dzar Thalha namun secara jelasnya, Dzar tidak diberi peluang berbuat demikian. Oleh yang demikian, saya kecewa. Sedikit. Tak banyak pun.

Ya, mungkin DZ sudah bosan atau merasakan klise baginya untuk membuat scene yang sepatutnya ‘anticipated’ macam Dzar sampai di tempat Ara dan Diana disekap. One bullet kena pada Diana atau Ara. Dia mengamuk. Then lagi, mungkin sepatutnya dia take a bullet wound untuk selamatkan Ara.

Maybe DZ rasa she has done that before and she feels that she don’t want to make it a loop of hero did that and again and lagi sekali. She did it before. Well, for me with not having that, Dzar is placed below his optimal potential.

Another thing, that take on 8 guys, Rif and Jimmy would’ve kick serious ass! Haha... this is just nak compare jelah... tak semua hero kena handal berlawan macam komando! But still... Rif dan Jimmy boleh buat. And my money goes to Izz jugak!

Selain itu, daripada segi psikologi dan emosi. A good thing is Dzar jenis yang menjadi kuat disebabkan oleh dugaan. Dia diduga dengan hukuman kesalahan yang tidak dilakukannya. Dia diduga dengan perasaan sayang yang teramat tetapi terbeban dengan tanggungjawab yang cukup berat sedangkan dia masih lagi seorang budak-budak (18 tahun tu budak-budak ye! Tak payah eager sangat nak jadi dewasa cepat-cepat!).

Oleh itu, saya tak dapat mencari salahnya dia berubah laku menjadi dingin dan menjauhkan diri. Ini adalah sebelum saya tahu apa yang Datuknya lakukan terhadapnya. Kerana tanpa sebarang ugutan pun, dia sebagai seorang manusia perlukan masa break. He needs a break from everything. Sebab manusia normal tak boleh handle masalah banyak sangat. Nanti dia overload. Mati. Well, at least, I’m like that. And often, I get away... saya tinggalkan semuanya (ini adalah apa yang saya lakukan terhadap perkerjaan saya, sila jangan contohi!).

Dzar, Dzar, Dzar... saya sungguh sukakan perwatakannya. Dia ada aura. Too bad, aura itu cuma disedari oleh pembaca melalui imaginasi sahaja. Dan tidak diterjemahkan dalam bentuk penceritaan yang jelas (ini ialah summary untuk komen di atas-atas tu).

Azra Qairina
Let’s go to Ara. Azra Qairina. She’s very ordinary and that is a good thing. Karekteristik Ara dipadankan dengan karekteristik Dzar seperti blok-blok lego. Ada lubang dan ada lekuk. Jadi ia melekat. In a way, it’s completing each other.

Mula-mulanya Ara dilukis dengan karekter yang nampak seperti tidak matang. Suka berkelahi dengan Mak Da nya yang mereng itu. Happy-go-lucky.  Positive.

I, for some reason admire her positivity. How can she be so... husnuszon. Hahaha...!

I cannot really tell apa yang nak dicakapkan tentang Ara. Dia normal sangat. Tak macam Ari. Tak macam Amie. Yang ada dilemma sampai tidak boleh get on with life. Ara, tahu dan sedar kesalahan dia tapi dia jenis yang redha. Dia tidak menanggung kesalahan di atas pundaknya sehingga dia tak boleh nak bahagiakan dirinya sendiri. Sejujurnya, Ara pada saya seakan gabungan Adni dan Afi. Afi with her bravery and positivity dan Adni dengan dia punya sense of love. Mungkin a little bit of Auni apabila memegang pistol and have that nerve to put a bullet in someone’s brain!

I like it when Ara tanpa segan menjerit dekat Dzar and how she uses her ‘power’ untuk menukar diri Dzar yang macam ayam goreng KFC. Rangup dan panas diluar. Lembut dah berjus di dalam. She turns that man inside out. Hahaha!

But Adni is never comparable lagi, kak... Adni masih nombor satu dalam hati saya. (Zarin tu something else! Bukan dalam perbicangan di sini!)

Now, hero-heroin Nora bagi 4 bintang. They’re very sweet. And very charming. And very lovely. Kita beralih kepada tema lain pulak.

Dzar – Hisham
Hmm, what I’m about to say now is what I fear the most. Kerana,  DZ menangguhkan Kief’s Story sebab hal ini jugak (serasa saya lah), kisah ayah dan anak.

Hubungan Dzar dan Hisham, sepatutnya diceritakan dengan lebih mendalam. Mendalam dekat flashback. Tetapi tidak pada bahagian mereka berbaik.

I don’t know why DZ tak ambil peluang yang ada untuk menulis satu bab tentang Dzar dan Hisham bertemu muka dan berterus-terang apa yang ada dalam hatinya. Sepanjang cerita, semua orang tahu macam mana bencinya Dzar kepada ayahnya itu. Dan Dzar would cry at night memikirkan hal tersebut.

It was such a waste of a plot to remove that from the narrative. Pada saya lah. Saya tak pasti dengan anda. Tapi saya agak kecewa dengan hal ini.

Well, I mean dalam RBB, Izz Karami berjumpa dengan ayah dan ibunya untuk meminta maaf. Sebab subplot itu sangat penting. Itu cuma salahnya datang daripada Izz sahaja. Tapi dalam case Dzar, walaupun Hisham dah berubah, dia tak beri peluang kepada ayahnya itu. Jadi, untuk menjernihkan keadaan patutnya ada scene yang specific buat mereka berdua kerana dua-dua pernah buat silap, dua-dua ada salah masing-masing. Jadi, it’s a bit disappointing that DZ tak tulis lebih sikit pasal itu. Saya tak rasa sukar untuk DZ tulis babak-babak seperti ini sebab dia pernah buat sikit dulu dalam RBB. Dan dalam JKP pun sama, between datuk-nenek-cucu. So patut takde masalah. Tapi apakan daya, rumah dah siap. Hihihi~~~

Ara – Mak Da
How can I say this... sepanjang membaca scene Mak Da dan Ara. All I can say is... typical. Cerita melayu. Not a bad thing actually but I’m not fond to this either. A good thing is because it adds to the conflict diversity of the story. Semasa pembaca dihidangkan dengan masalah Dzar, Ara pun sama ada masalah juga. Tapi yang tak best ialah the ending. I think, terlalu mudah. I mean like, kalau Ara tahu bercakap akan menyelesaikan masalah... why take 7 years? And if hati Mak Da tu keras sangat... dengan hanya kata-kata dia boleh berubah ke?

Sekadar pendapat, I think it is better if something happened to Ara, something almost fatal. Yang buatkan Mak Da insaf dan sedar dia pun sayangkan Ara sepertimana dia sayangkan Alin. Atau... something yang melibatkan Izhar. Atau... I don’t know... something yang bukan just cakap-cakap sahaja.

Action parts
Let me tell you this kak... saya tak salahkan akak... tetapi tanpa adegan-adegan aksi, terasa seperti SDN bukan karya akak... huhuhu~~~

Komen? No comment... sadis tau~~~

Eh, ada... patutnya bukanlah susah sangat nak buat fight scenes tu... katakanlah, Dzar sempat datang nak selamatkan Ara dan Diana. Gaduhlah... akak dah pernah buat dalam RUD. Hmmm, susah sangat ke kak? Huu~~~

Katakanlah konco-konco Izhar pun ada lagi... patutnya dorang sempat berkumpul dan tolong ketua dorang tu. Then, barulah ada action and fight scenes, kan? Bolehlah Sid dan  Fauzan Abd Karim enter frame sekali lagi, kan... bertumbuk. Huhuhu~~~

Oleh kerana Dzar takde heroic moment... Jad pun jadi lagi power... tak sangka saya akan cakap macam ini... Jad sangat macho...

Moreover, novelette DZ Buru Bayangan Luka dalam Antologi Jiwa Kacau pun lebih mantap daripada segi aksi. Yelah, itu novelette thriller, kan...


Watak-watak lain.

Tan Sri Hassan Basri
Macam manalah orang tua macam ini boleh hidup dan wujud atas muka bumi. Nasib baik kau watak fiktif, jikalau tidak awas... kaki makan kau! Haaa, gitu~~~

Secara naratif, he did a very great job at protecting his grandson. Which in turns, dia tidak sedar akan tikam belakang dia. Maksudnya di sini, perancangan dia agak flawed. Dia percayakan peguam dia dan dia ingat duit dia boleh tutup segala kejahatan cucu dia tu. Hmm, jadi... sejahat-jahat Tan Sri Hassan Basri pun, dia tidak sepadu kejahatan Dato’ Jamaludin dalam RUD.

So, kejahatan dia Nora bagi 2 bintang je... tapi kekejian dia Nora bagi 4 bintang!

Diana Aqilah
Dia mengingatkan saya kepada Afi. She might not be as strong and brave, tetapi kasih sayangnya terhadap Dzar sama dengan kasih sayang Afi terhadap Jimmy. Sebagaimana Afi tidak pernah give up terhadap Jimmy (apabila Jimmy became an ass), Dian jua tidak pernah berputus asa dengan abangnya.

Apart from that, Dian juga membuatkan saya terimbau sedikit tentang Amie Najla’. Lemah tetapi tidak mahu mengalah. Beza dengan lemah dan berserah.

Izhar
Man, that bad boi! Who would’ve thought?

I would. And I was constantly looking at the remaining of the pages while I read. Dah nipis dah ni. Baik lagi mamat ni! This is the 1st time DZ did this, usually takdelah sikit sangat baki muka surat sampai boleh tahu penjahat sebenar.

Motif dia. Agak rapuh walaupun for a fictional person, melihat daripada sudut cerita tersebut. Takkanlah si Izhar tu tak boleh agak yang dia akan kantoi sebab dia duduk dikalangan Dzar dan Ara. Daripada dok gila nak bunuh Diana and Dzar baik dia lari ke luar Negara ke apa. Dah konfem2 yang jadi polis tu ASP Ziyad Sidqi dan Inspektor Fauzan(!), mereka itu pro, okeh!

Tetapi motif sebegitu adalah possible for a real individual. So, get back to reality. These bad people exist. They vote. They breed. Beware!

Mak Da
One thing I really like about Mak Da is that I can really see a Malaysian actress yang sesuai untuk melakonkannya. No, I have a few but then... rasanya Sharifah Shahora paling sesuai. On one part, tiba-tiba saya terbayangkan Norish Karman tapi I don’t like her and also I thought that NK is too mainstream!

Sadly, Mak Da cepat sangat baik. Dan baiknya itu tak dramatik sangat.

Hisham
Watak ini menunjukkan yang frasa “Hidayah itu milik Allah”. So true. I mean how can a total pig boleh turn over a new leaf. Bukan kerja manusia. Semua kerja Allah. And yeah, seperti Ara cakap. She cannot judge people based on their past.

We cannot judge how people can become, can change sebab kita ni hamba-Nya sahaja. Kita bukan hakim nak menjatuhkan hukum. Sadly, in the world that we live in today... ramainya mufti segera yang cukup mudah menghukum orang. Nauzubillahiminzalik... minta-minta kita ni bersederhana jelah, dengan ilmu yang entah berapa sentimeter sangat ni... Allahuakbar, kecik je diri kita ni daripada nak bangga-bangga diri dengan ilmu yang ada...

So, back to Hisham. Truthfully, if I were Dzar. I, too, cannot find an excuse to forgive him. DZ portrayed this character to be jahat giler and expect kita untuk maafkan dia. Sebabkan Hisham dan Dzar ni fiction bolehlah kita find a reason. Tapi kalau orang betul dan ada kaitan dengan kita, mostly semua akan jadi macam Dzar juga. Mana nak tahan, mana nak maafkan... realitinya begitu.

Megat Daniel
For some reason, I like this character. Seorang lelaki penuh maruah dan karisma. Dia tidak gentar menentang sesiapa sahaja asalkan dia tahu dia benar dan dia tidak juga seorang yang akan menganiaya orang lain atas tiket undang-undang.

Sedangkan secara praktikalnya, Dzar sudah bebas dan dia sudah tidak ada kena-mengena lagi dalam hal Dzar tetapi dia tidak mahu membiarkan kemungkaran hidup bermaharajalela di hadapannya. Dia bukan lelaki bacul yang boleh membiarkan kejahatan segar-bugar tanpa dia banteras. This is heroic, kak... This is how we do it!

Saya dah nampak aura DZ-guys pada diri Daniel.

Saya masih ingat post FB DZ di mana beliau berkira-kira untuk menulis tentang lelaki ini nanti. Well you know what kak, He. Deserves. It!

MAKE SURE TO MAKE IT AN ACTION-THRILLER!

Faridah
Kalau hati sudah melekat, taik kucing rasa coklat!

Okey, bukan salah sesiapa dia jatuh cinta dengan lelaki tak guna. Bukan salah dia jatuh cinta, bukan salah Hisham juga jatuh cinta. Salah Faridah ialah bertahan dengan penganiayaan itu. Salah Hisham kerana dia kata sayang tetapi menunjukkan yang sebaliknya. Dia bukannya sayang, dia obses. Tetapi yang teruknya, obsesi Hisham itu tidak hilang biarpun sudah tiada madu lagi buatnya.

Sejujurnya, saya kasihankan watak Faridah ini. Dan sepanjang membaca saya, membayang pelakon Lydiawati sebagai pelakonnya. Entah, macam sesuai sahaja. Macam Sharifah Shahora dengan watak Mak Da itu.

Ajak
Ajak Shiro ke? Hahaha...

Kawan-kawan yang macam inilah yang kita mahu. Bukan kawan-kawan yang ada di masa nan senang sahaja. Sedangkan semasa kita jatuh, entah ke mana hilang perginya.

Shera
Saya dapat bayangkan gadis ini seorang yang comel. Itu sahaja, sekian terima kasih!


Technical parts
Tak dapat dinafikan, walaupun novel ini bukanlah novel bergenre ‘DHIYA ZAFIRA’ yang sebenar tetapi penulisannya, kejituannya, ketelitiannya adalah ‘DHIYA ZAFIRA’. And she is getting better with every book, so far. Congratz!

Flashbacks are many but satu pun tidak menjejaskan penceritaan. Tidak mendatangkan kekeliruan. Semuanya cantik dan tersusun. Pembaca boleh bezakan Dzar Thalha yang berusia 18, 26 dan 33 dengan mudah.

Cuma kalau hendak saya complain hanyalah satu perkara yang agak besar juga. Prolog yang kurang menyengat. Kisah ini, kisah Dzar. Jadi adalah lebih baik prolognya berkaitan dengan lelaki itu secara direct. The best prolog from DZ saya ingat lagi...RBB, and not strangely, BBL. Very intensifying! Not to forget, TBK also! So breathtaking!

Typos pun dah kurang walaupun untuk takde terus adalah ilusif... tapi getting better. Atau mungkin mss ini ada banyak masa untuk di-go through... setahun, kan!!!!!!!!!! Hehehe!

Kulit buku... pada mulanya saya ingatkan pemilihan kulit buku itu mudah. Okey, citer pasal apa...kulit buku should reflect lah, kan... tapi selepas melihat lambakan novel-novel tempatan yang sekadar nak capture pembaca dengan kulit buku yang sweet, dan comel, dan cantik diletakkan atas rak buku. Walhal cerita biasa-biasa saja, ataupun takde kena-mengena... I was thinking, what in the name of sweet potato is the publisher’s thinking?!

Luckily, SDN tidak menerima nasib yang sama. Walaupun... riben itu adalah janggal pada saya... tapi okaylah daripada kena yang mengarut-ngarut!

So, above all, naskah ini adalah naskah yang BERBALOI. Dan jika anda sudah merupakan Team Beretta 92s AKA Fans DHIYA ZAFIRA, milikilah SETIAP DETIK NAFASKU. Walaupun sekadar love story, love story ini tidak typical.

Bukan kahwin paksa. Bukan bercinta selepas kahwin, tetapi asas pergaulan sebelum nikah adalah terjaga. Itu sudah cukup memberi mesej yang baik. Bukan klise korean drama. Bukan, bukan dan bukan. DZ is all about individuality... katanya!

Oleh itu, dengan ini saya bagi skala likert itu ya sekarang... 5!

Tetapi, hey semangat jahat yang merasuk tubuh DZ, keluarlah kau! Pulangkan dia kepada kami supaya dia boleh tulis Action-Romance semula!

Ok! Dah habis dah! Selamat malam!




Emil: inilah Ara saya...
Jahn: OMEYYYYYYYYYYY!!!

04 March 2014

Tersalah

When I try to look in your eyes
You run away, you refuse to face, but it's OK.

It's been harder for me to say this
I am sorry, I guess I'm just stupid, I didn't mean what I did.

I know it's my fault.
I know I host too many flaws.
I know who I am.
I know where I stand.

I didn't talk to you, cause I think you don't want me to
You didn't say anything to me, I can't tell you not to
I thought we're not finished, but you wanted me to vanish.
And so I will go, and should you find someone's better.

I might not be right.
But you didn't talk to me.
Even if I'm not wrong.
Would it means anything at all?

26 February 2014

Milikku

Mungkin bahagianku bukan kamu
Walau sekuat hatiku mahu
Bukan kita yang bersama sehingga ke hujung buku cerita...

Namun tak semestinya
Kita harus melepas kata dusta
Aku tak cintakanmu
Engkau benci padaku
Kerana pernah kita merasa bahagia
Saling memandang ke dalam mata...

Mungkin bahagianmu separuh dari dia
Separuh dirinya untuk mu
Sedangkan aku mungkin kedekut untuk berkongsi milikku...

25 November 2013

REVIEW NOVEL CINTA PENCURI MIMPI - LYNN DAYANA

Assalamualaikum w.b.t,

Lama tak menulis apa-apa di sini... menulis review novel apatah lagi, kan... tak membaca apa-apa langsung dah selepas novel terakhir... novel apa ek? Oh ya, novel dari karya kakak kesayangan (gitu!), Dhiya Zafira, Tertulis Buat Kita... sesiapa yang belum membacanya, silalah cuba, try, test, give it a shoot... best!

Lepas itu adalah baca tulisan Nicholas Spark tapi macam busy je, macam sibuk je... erhmm, sibuk sangat hidup saya, bencilah dengan hidup student ni... (sila baca dalam nada Syasha! Haha!) terus tak habis baca novel yang bertajuk The Notebook itu...
Okeylah, bukan nak bebel benda itu, itu mukadimah aka pembuka karutan... motif penulis hari ini ialah menulis review novel Lynn Dayana – Cinta Pencuri Mimpi (CPM).


Cinta Pencuri Mimpi? Mimpi itu dicuri oleh seorang pencuri yang jatuh cinta ke? Atau ‘mimpi’ itu adalah sejenis objek fizikal yang boleh dicuri-curi seperti mencuri gula-gula getah di kedai mamak? Saya jadi konfius... macam pelik je, macam hairan je... suka dengan tajuk novel ni!

Emil: Jahn, can you just knock it off with this whole ‘Syasha’ thing?!
Jahn: No, I like her! I adore her... mata dia chantet!

Okeylah, sambung review... ini adalah novel kedua tulisan Lynn Dayana yang saya baca... I know that she’s lots of novels already but this is the second one... I do thought to give all the others a try but saya seorang student yang dintis (miskin), so... slow-slow... haha...

Emil: Kata nak sambung, mengarut lagi buat apa...
Jahn: Ok, sambunglah ni...

Overall, premis ceritanya quite ok, so saya bagi 3.5... Like I said earlier, I don’t read much so, I can’t argue over originality. I’m sure every writer knows how to generate originality in many forms. So, it’s not fair for me to say things about originality sedangkan saya sendiri tak baca banyak lagi novel lain dekat pasaran itu.

Emil: Jahn believes that he needs to be selective, not all novels in the market he needs to read... or buy, he reads a lot from others but doesn’t keen enough to wrote reviews. Some of it doesn’t even worth a suggestion to promote...

More about the premise of the fiction, I do think it is a very positive and of a thoughtful piece. Some writers may just write what people wants to read rather than what people should and suppose to read in order for them to learn something. For me, this is crucial, this is very important. Semua yang berkuasa terhadap sesuatu perlu menggunakan kuasa itu untuk mendidik orang lain yang... mungkin bukannya tidak arif, tetapi kadang-kala tersasar sedikit. Meminjam sedikit idea yang dikongsi oleh Lynn Dayana di dalam CPM, hidup manusia ini patut jadi macam semut yang berjalan balik ke sarangnya... akan ada masanya dalam perjalanan itu ada halangan, jadi mereka kena amik satu selekoh... tapi semut-semut ini semua tahu arah tuju mereka. Mereka tak tersasar, mereka tahu jalan pulang. Haa... gitu! Tapi yelah, manusia ni makhluk yang lemah, naïf, penuh khilaf, kan... jadi kita perlukan didikan or at least something to help us  not to get diverted too much from our path... sebab itu kita ada UAI, Semanis Kurma, TV Al-Hijrah, etc... dan pada saya, penulis karya fiksyen pun ada tanggungjawab yang biarpun nampak kecil tapi... mereka membantu. Perlu, wajib membantu.

And Lynn Dayana, for me, from my earnest attention, does have that responsibility constituted in CPM. On that account I must say, congrats, DEAR SISTAH!

Narrative, sequence of events in this story... the one thing that I ultimately feel was great is the manipulative prologue... after that prologue, the writer starts off with the leading male protagonist... I get the thought of that baby which has been given to someone else at first was Zahier Arshad. At first, but I changed it to Liz pulak sebab, I don’t want to be predictable. Then I got slapped given the fact that Liz died... okay, that baby wouldn’t be her... but, I stayed with the wage it’s not gonna be Zahier... too predictable!

CPM is no thriller kinda stuffs that I personally like in a Malay novel. So, I have no big expectation about the thriller part in the novel but still, it would suck if element of surprise is missing... given the fact that I read Lynn Dayana’s previous work Cinta Untuk Disewa (CUD), she should have the element going on.

But I didn’t think she’d be all that GOOD!

I’m like Oh My God! She is very good with all that manipulative thingy over who is adopted and who is not!

Emil: Gunakanlah bahasa kebangsaan kita, marilah amalkan ramai-ramai! Lalala~
Jahn: Nakkk harooommmm!

Jadi, semua tentang hint yang Kak Ros ada anak kembar, sepatutnya Kak Ros dan Airis ada seorang lagi adik tu... and Faizal, cakap nama Airis dan Zahier is both ZA, ada jodoh sebab muka ada iras... has got me menyumpah fak, fak, fak, fak, fak, fak dah!

Well, bukannya saya tak menjangka yang penulis akan buat Zahier dan Airis live happily ever after and mereka bukan adik beradik... tapi apa yang bestnya adalah, the minute she had me thinking like that, she got me all wrong, in every way possible! And I thought to myself, WOW! Salute! And element of surprise... 4.5 stars! (I learned that lecturers don’t give student full marks, even when they deserve it! Hahaha..!)

Characters – pada saya berkembang dengan baik, and for me it’s Zahier-biased for the 1st half and the way other for Airis on the later part. Sejujurnya, saya lebih menyukai part Zahier. Dekat situ, lebih banyak pengajarannya daripada segi keagamaan. I liked it. Part Airis lebih kepada masalah jiwa raga... which is okay... but, it’s just okay... susah nak describe... karekter pembantu especially Taufik, Kak Ros, Muaz, Hana dan Maiza digarap dengan baik.

I like the bromance between Zahier and Taufik... I hoped it would be a little more of that... I don’t know what other readers might think but, I think bromance is cute... saya cadangkan Kak Lynn buat cerita yang lebih banyak bromance di masa akan datang... come on, bromance is sweet okay, it’s nothing gay at all!

Hana dan Maiza... character-wise, mereka okey... I even have that feeling of they’re like ‘devil’ and ‘angel’ to Airis. While Hana said, stay away from Zahier... Maiza was like, go get ‘em tiger! And while Hana was against the idea of Z-A-Z-A, Maiza said mungkin apa yang Airis lihat pada Zahier itu cuma sekadar pada zahirnya sahaja.

Apa yang buat saya konfius mungkin hanyalah masalah Maiza dengan familinya... macam, it was put there to serve too little purpose... yang hanya nak buat plot untuk Airis nampak macam mana sebenarnya Zahier but at the end masalah Maiza tetap tak setel. Hmm, and then I think about it again, memang ada masalah yang takkan selesai pun... mungkin penulis mahu menarik pembaca balik ke reality, tak semua masalah akan selesai, even if they will, it will not be in a swift and easy..., kan? But that is just my personal opinion. Selagi tak mengganggu naratif okey-okey je...

Khalid... inilah contoh manusia yang luar nampak baik tapi dalam baik-baik tu, dialah paling buruk perangainya, okey, he’s right, dia mampu, dia tak salah sebab dia jatuh cinta, you know what they say, everything is fair in war and love, kan tapi agak-agaklah orang dah kahwin pun still nak jugak, he’s just a wee-bit obsessive over Airis, and when does obsession ever be love?! Apa yang bengap sangat mamat tu sebenarnya. Emosi tau saya...

Mak uda dan Fuad... ini lagi menyirappp kuasa tiga belas! Padanlah mak uda itu suka sangat tengok sinetron! Terpengaruh lah tu... Fuad tu pulak, kan... I got a friend, he’s in a same situation like Fuad, balik-balik Malaysia dalam keadaan macam itu... bila saya dengar dia cerita dia dah accumulate RM 400k of debts dengan JPA... saya macam kesian je... but he didn’t take that as a negative thing, he even sambung study semula dalam negara sebab dia nak redeem himself... tapi kalau dah penuh sangat negativiti dalam diri, jadilah macam si Fuad ni... janganlah kita jadi macam itu...Amin...

Macam dah panjang je review mengarut ni, kan... so, bottom line... naskah ini is not even bad. It’s quite good actually...

Oh, yeah... one thing jelah if I want to say about what I don’t like about this piece, I have to be honest... one third of the beginning of the novel, too many spelling errors. Macam tak ada orang yang reviewed, proof read and/or edited the manuscript je... I really don’t know HOW Alaf 21 run things there but, come on, you’re a BIG publishing company... your line of publications are endless, takkanlah takde orang yang boleh buat kerja proof-reading dekat situ. To be truthfully honest, I’m at the edge of disappointment, dissatisfied if I may extend. Pleaselah, proof-read next time, masalah ni bukan masalah CPM je... a lot of other novels pun had this problem.

But disebabkan novel ini BEST, saya pejamkan jelah mata and bergantung kepada storyline, overall saya bagi 4 stars... so people... go and get the novel... and read...!

Emil: Adalagi yang aku susah nak faham, the epilog tu berlaku lama selepas last chapter, kan... macam susah je timeline dia...
Jahn: Tak mengganggu naratif dah, tak payah nak kesah sangat! Oh ya, biasa aku kan mesti kena bayangkan watak-watak, kan... ni lah mereka yang aku bayangkan semasa membaca...


Zul Ariffin as Zahier Arshad (percayalah bahawasanya mamat ini adalah Junior (READ THAT 'JUNIOR', walaupun dia lagi tua dari saya!) saya dulu, masa di UiTM Melaka...), why him..? just look at that guy... he pretty much have everything... this is just my opinion, he got the looks, the build, what more... he even has the persona... 


Izara Aishah as Zara Airis, tau gambar ni dia tak pakai tudung tapi jika dia berlakon pakai tudung, tak ke cantik wajah beliau...


Kamal Adli as Taufik, si Taufik tu kan kadang-kadang macam sengal je, macam mereng je, kan... sama lah ni... in a good way...


Anzalna as Lili, walaupun sekarang dia banyak berlakon baik-baik je... tapi she's that persona... that's a compliment, okay... she's an actress...

p/s – nak baca ‘Magis’ pulak lepas ni...!

22 October 2013

lukisan baru dan tak berapa baru tapi baru warna...

Assalamualaikum semua,

I posted all of these on my Facebook photos but entah kenapa nak jugak post dekat sini... hmm, sebab dah lama tak update belog kot... hahaha... well, takde pape update pun, just nak share lukisan sahaja... please enjoy, if you do... huuuu...